Historia i wyróżniki wypieku

Ciasto wypiekane na Śląsku, czyli kołacz, stał się niezwykle ważny dla tego regionu. Znany jest z unikalnego smaku i ściśle przestrzeganego przepisu, stosowanego od pokoleń, kiedy to jedzono go głównie podczas wesel oraz innych obrzędów. Unikalność ciasta dostrzegli także eksperci z Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego. Podjęli oni bowiem starania, aby nadać mu status produktu regionalnego, co udało się osiągnąć, ponieważ w 2011 roku kołocz śląski uzyskał Chronione Oznaczenie Geograficzne, ze wskazaniem wyróżniających go cech, takich jak nadzienie oraz sposób produkcji.

Charakterystyka kołocza śląskiego

Kołocz śląski to ciasto na stałe wpisane w kulinarną tradycję Śląska, niemalże od wieków, a wyróżnia go zarówno smak, jak i forma. Drożdżowy placek po wyrośnięciu przekładany jest bowiem masą serową, makową lub jabłkami, dlatego zachwyca nie tylko wyglądem, ale także delikatnością i aromatem. Całość wieńczy posypka w postaci kruszonki, która sprawia, że kołacz śląski staje się tak smaczny. Co ważne, jest to nie tylko przysmak, chętnie spożywany przez mieszkańców tego regionu Polski, ponieważ stanowi jeden z jego najbardziej charakterystycznych symboli, znanych w całym kraju.

Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego

Powstańców Śląskich 25/6 | 45-086 Opole | woj.: opolskie | NIP: 754-305-69-71 | REGON: 161431360 | nr telefonu: +48 500367730 | kolocz.info | kontakt@kolocz.info

Oferta: Więcej informacji

Sprawdź dojazd na mapie:

Kontakt w godzinach:

Poniedziałek08:00-15:00
Wtorek08:00-15:00
Środa08:00-15:00
Czwartek08:00-15:00
Piątek08:00-15:00
SobotaZamknięte
NiedzielaZamknięte